Blog Ecoalternatief

Ecoalternatief. Wasbaar maandverband

Wasbaar maandverband

Enkele jaren geleden ging ik op zoek naar ecologische menstruatieproducten. Uiteindelijk kwam ik uit bij de menstruatiecup, waar ik in mei 2020 een blogartikel over schreef. Vandaag wil ik het echter hebben over een ander eco alternatief voor je menstruatie, wasbaar maandverband. 

Wat is wasbaar maandverband? 

Wasbare maandverbanden zijn ontworpen om jarenlang gebruikt te worden. De maandverbanden van Bambaw hebben 3 verschillende lagen voor optimale bescherming: een laag van bamboe houtskool fleece voor zachtheid, een microvezel tussenlaag voor betere absorptie, en een waterdichte PUL laag (gemaakt van polyester) voor veiligheid. Het maandverband is machine wasbaar, blijft comfortabel en geurloos. Bambaw biedt drie soorten maandverbanden aan, aangepast aan het vochtverlies: licht, matig en hevig.

Wasbaar maandverband

Impact op het milieu

Een vrouw verbruikt in haar leven pakweg 10 000 stuks tampons of maandverband. Dat is veel. Heel erg veel, als je bedenkt dat tampons vooral uit katoen bestaan, waarbij de teelt heel veel insecticide en water vergt. Maandverband is een mix van houtpulp (zorgt voor ontbossing) en plastic. We kunnen dus besluiten dat beide menstruatieproducten heel veel van onze planeet vragen om ze te vervaardigen. Maar dat is nog niet alles. Na gebruik worden tampons en maandverband bij het restafval gegooid omdat ze niet te recycleren zijn. 

Volgens een studie door ReZora werden er in het jaar 2017 maar liefst 50 miljard eenmalige menstruatieproducten geconsumeerd, dit staat gelijk aan een jaarlijkse productie van 590 000 ton afval. 

Wasbaar maandverband

Mijn ervaringen

Toen ik enkele jaren geleden de overstap van wegwerp maandverbanden naar een menstruatiecup maakte, ging mijn zus nadenken over ecologische menstruatieproducten. Eerst probeerde ze de menstruatie cup uit, maar dat was voor haar geen succes. In september ontdekte ze, dankzij mijn verpakkingsvrije winkel, het wasbaar maandverband. Ze kocht één maandverband, om te zien hoe het werkt. En als het werkt, zou het voor haar werken? 

Inmiddels liggen er vier wasbare maandverbanden in haar kast. Hier zouden nog enkele bij mogen. Dat zou het voor haar comfortabeler maken. In haar collectie vind je, ondanks er 3 soorten wasbaar maandverband, enkel de maandverbanden voor hevige bloedig. Met deze maandverbanden komt ze een volledige dag toe. Op het einde van haar menstruatie gebruikt ze één maandverband zelfs twee dagen. De maandverbanden geven na één dag een redelijke sterke geur af. Toch iets sneller vervangen, zus. De drukknoppen irriteren haar niet, integendeel. Dankzij de drukknoppen is het gemakkelijker om het maandverband nog van plaats te veranderen. Eénmaal aangebracht blijven ze wel zitten. 

Wasbaar maandverband

Hieronder beantwoordt mijn zus nog enkele van jullie vragen.

Werkt wasbaar maandverband ook op zwaardere menstruatiedagen? 

Ja, toch heb ik de laatste keer enkele vlekken opgemerkt in mijn ondergoed. Misschien leg ik er volgende maand beter twee in mijn onderbroek.

Hoe hygiënisch is wasbaar maandverband? 

Op het einde van de dag merk ik dat mijn maandverband een sterke geur af geeft. Dan was ik hem met water en zeep, voor hij de wasmachine in vliegt. Eénmaal uit de wasmachine ziet hij er zo goed als nieuw uit. 

Heb jij nog vragen over wasbaar maandverband? Stel ze hieronder.

Overtuigd? Bestel nu jouw wasbaar maandverband.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *