Blog Ecoalternatief

Ecoalternatief. Bawbaw Bestekset

Ik gebruik de Bambaw bestekset al maanden, schreef er kort over in de blogpost ‘De 11 zero waste reis essentials voor je volgende reis‘ en kan hem niet meer missen. Toch heb ik het er nog niet uitgebreid over gehad op deze blog. Tijd om daar verandering in te brengen. 

Wat is een Bambaw bestekset?

De bamboe bestekset van Bambaw is een duurzame, plasticvrije oplossing voor wegwerpbestek. In de set zit alles wat je nodig hebt om buitenshuis te eten (en te drinken): een mes, een vork, een lepel en een rietje met bijbehorend schoonmaakborsteltje. De set zit verpakt in een natuurlijk katoenen zakje met extra ruimte om eetstokjes (of ander keukengerei) aan toe te voegen. Het zakje is zeer resistent is, waardoor de set ideaal is om overal mee naar toe te nemen.

Impact op het milieu

Op dit moment drijft er ongeveer 150 miljoen ton plastiek in de zee. Dat is veel, heel veel! Daar komt elk jaar tussen de 4,8 en 12,7 miljoen ton bij. Ongeveer de helft daarvan is plastiek voor éénmalig gebruik. Krankzinnig, toch? Daarom heeft de Europese Unie een totaal verbod op wegwerpplastic ingevoerd waarvoor een alternatief beschikbaar is, zoals plastiek bestek. Eén van die alternatieven is biologisch afbreekbaar bestek. Dit is echter geen volwaardig alternatief, aangezien biologisch afbreekbare items (omwille van tal van redenen) net zoals de plastieken variant bij het restafval belanden. Wat is dan wel de oplossing? Een herbruikbare bestekset! 

Mijn ervaringen

Enkele jaren geleden schafte ik een herbruikbare bamboe bestekset aan. Deze bestekset zit standaard in het voorzakje van mijn rugzak en is al vaak van pas gekomen. Niet alleen in het dagelijks leven, maar ook op reis. Bij de aankoop van een yoghurtje uit de supermarkt, het beleggen van mijn boterhammen on-the-go of bij het bestellen van een milkshake. Na gebruik was ik de set meteen af (als ik dit mogelijkheid heb) of steek ik het vuil in het zakje om het thuis af te wassen. 

Niets voor jou? Er is nog een budgetproof alternatief. Een vork, mes, lepel en metalen rietje uit de keukenlade in een zakje steken. 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *