Bewust leven Blog Ecoalternatief Reizen

Ecoalternatief. De 11 zero waste reis essentials voor je volgende reis

Op reis gebruik je plastiek waterflessen en allerlei mini-verzorgingsproducten, toch? Of niet? Sinds enkele jaren probeer ik op vakantie net zoals thuis mijn plastiekverbruik te verminderen. Om het me zo gemakkelijk mogelijk te maken om afval te minderen onderweg, gebruik ik deze 10 zero waste reisessentials.

1. Een herbruikbare waterfles

Een herbruikbare waterfles is één van de belangrijkste zero waste essiantials op vakantie. Zeker als je weet dat er elke minuut wereldwijd maar liefst één miljoen plastic flessen worden verkocht. Deze plastiekflessen komen daarna bijna allemaal op de vuilnisbelt terecht, aangezien België niet over voldoende middelen beschikt om al ons plastiekafval te recycleren. Een herbruikbare waterfles is de oplossing. Ik neem op vakantie steeds mijn Dopper Steel 800 ml waterfles mee, zo blijf ik de hele dag gehydrateerd. 

2. Boc’n roll 

Een tweede item die ik steeds op vakantie meeneem is mijn Boc’n roll. Dit is een handig opbergsysteem voor je lunch die je kan gebruiken in plaats van een brooddoos of aluminiumfolie. De Boc’n roll is afwasbaar en kan in de wasmachine. Het voordeel van deze Boc’n roll tegenover een brooddoos is dat het na je lunch bijna geen plaats meer inneemt in je valies en dat er een belegd broodje in past. 

3. Bamboe of metalen bestek + rietje

Mijn bamboebestek zit het hele jaar door in het voorzakje van mijn rugzak. Telkens als ik buitenshuis eet en geen bestek bij de hand heb, komt het erg goed van pas. Daarnaast is het veel beter dan het plastic keukengerei die ongeveer 200 jaar nodig heeft om af te breken. 

4. Herbruikbare opvouwbare tas 

Herbruikbare boodschappentassen zijn zo handig om mee te nemen als je op reis gaat. Je kunt ze gebruiken op de lokale markt, om je was van je propere kleding te scheiden, om te gaan winkelen of om vuile schoenen in op te bergen. 

5. Herbruikbare Groenten – en fruitzakjes

Net zoals een herbruikbare opvouwbare tas zijn herbruikbare groenten -en fruitzakjes een must-have in je rugzak.

6. Shampoo en Conditioner Bar 

Een shampoo-en conditioner bar zijn zo handig als je gaat reizen. Ze gaan langer mee dan gewone shampoo, ze mogen mee door de douanecontrole en nemen een stuk minder plaats in je valies in. Als ik onderweg ben stop ik ze in een blikkendoos of in een washandje! Werkt perfect. 

7. Zeep 

Net zoals een shampoo-en conditioner bar is een stuk zeep veel handiger om mee te nemen dan douchegel. Op reis gebruik ik de restjes die ik doorheen de jaren heb gespaard. 

8. Bamboe tandenborstel

Een composteerbare tandenborstel van bamboe is een essentieel onderdeel van je afvalvrije reisset. Er zijn ontzettend veel tandenborstels in de wereld, die uiteindelijk allemaal op de afvalberg terecht zullen komen. Een bamboe tandenborstel werkt net zo goed als een plastic tandenborstel, maar in plaats van hem weg te gooien als je er klaar mee bent, kun je hem composteren! 

9. Afvalvrije tandpasta

Thuis gebruik ik een tandpasta van Ben & Anna die in een glazen container verkocht word. Op reis stap ik over op de tandpasta op stokje van het franse merk Lamazuna. Deze werkt iets minder fijn, maar weegt een stuk minder. 

10. Deodorant zonder afval

Op dit moment gebruik ik een gewone deodorant, maar binnenkort wil ik overstappen op een plasticvrije deodorants. Deze zijn beter voor je huid en de planeet. 

11. Menstruatiecup

De menstruatiecup is ideaal om mee te reizen. Pakt bijna geen ruimte in beslag in je bagage en omdat hij herbruikbaar is, zit je er nooit zonder. Daarnaast is hij op reis even gemakkelijk als thuis in gebruik. Mijn volledige recensie van dit product kan je hier lezen.

1 Reactie

  1. […] gebruik de Bambaw bestekset al maanden, schreef er kort over in de blogpost ‘De 11 zero waste reis essentials voor je volgende reis‘ en kan hem niet meer missen. Toch heb ik het er nog niet uitgebreid over gehad op deze blog. […]

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *