Blog Boeken Roman

Boekenrecensie. De buitenjongen – Paolo Cognetti

Elke maand zit ik samen met een aantal leden van de Natuudromers community om een boek te bespreken. In de maand februari bespraken we het boek ‘De buitenjongen’ van Paolo Cognetti.

De auteur

Paolo Cognetti werd op 27 januari 1978 geboren in de stad Milaan (hoofdstad van Italië). Enkele jaren later schreef hij zich in voor de studie ‘Wiskunde’ aan de Universiteit van Milaan, maar stapte al snel over naar de filmacademie van Milaan (Civica Scuola di Cinema «Luchino Visconti) waar hij in 1999 afstudeerde. Na zijn schooltijd begon hij met het regisseren van films. Tot hij op zijn dertigste vertrok uit Milaan en richting de bergen trok. Daar schrijf hij aan zijn bestseller ‘De acht bergen’, een boek dat binnenkort verfilmd zal worden door Felix van Groeningen.

“(…) ik zat opgescheept met zoveel ik’s dat ik soms ’s avonds een ommetje door het bos ging maken om even alleen te zijn.” 

Het verhaal

In dit boek krijg je een inkijk in het leven van eenzame man van dertig jaar die merkt dat zijn leven in Milaan is vastgelopen. Hij mist de bergen van zijn jeugd, waar hij al jaren niet meer is geweest. Daarom besluit hij een hutje te huren in de bergen en daar een jaar lang door te brengen. 

“Waarom interesseerde die geschiedenis me zo? Omdat ik mezelf steeds iets heel simpels moest voorhouden: dat het uit bomen, velden en beken bestaande landschap om me heen, dat er zo authentiek en ongerept uitzag, in werkelijkheid het product was van vele eeuwen mensenwerk; het was net zo’n kunstmatig landschap als een stad dat is.” 

Mijn mening

In dit boek nam Paolo Cognetti me mee naar de bergen. Ik liep met het hoofdpersonage door het wijland, woonde samen met hem in een berghutje en herontdekte de pracht van de natuur door zijn ogen. Ik genoot van elke passage in het boek. Van het beschrijvende, de kinderlijke visie op de natuur en de prachtige cover van het boek.

Titel: De buitenjongen
Originele titel: Il ragazzo selvatico
Auteur: Paolo Cognetti
Uitgever: De bezige bij
Verschenen: 2018
Pagina’s:  154 pagina’s 
Genre: Roman
Trefwoorden: Eenzaamheid, natuur, Italië, bergen
Score: ★★★★✩ 4 sterren

Dit vind je misschien ook leuk...

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *