Bewust leven Blog

CHALLENGE. 24 uur offline

In deze rubriek wil ik mezelf regelmatig uitdagen om iets nieuws te proberen. Dit kan door in een maand Deens te leren, één maand vegan te eten, een maand lang plasticvrij te leven, de minimalism challenge te doen, elke dag 10 000 stappen zetten, … . Op 20 maart daagde ik mezelf uit om een volledige dag offline door te brengen. 

Waarom koos ik deze challenge?

Wanneer heb je voor het laatst je gsm uitgezet? Hoeveel schermtijd heb je? Heb je af en toe het gevoel dat je tijd te kort komt? Zou je iets vaker willen lezen? Of wandelen? Spendeer dan eens 24h offline. Je zal verbaasd zijn hoeveel tijd er vrijkomt als je niet doelloos zit te scrollen door Instagram of Facebook.  Of die ene Netflix serie zit te bingewatchen.

Enkele regels die ik heb opgesteld.

  • Je gsm mag aanliggen, als je alleen op pad bent zodat je gebeld kan worden in noodgevallen.
  • Videogames, Netflix en Spotify zijn uit de boze. Zoek alternatieven zoals gezelschapspellen, videocasettes en een platenspeler. 
  • Laat je computer, tablet, GSM en andere elektronica in de kast liggen. 
  • Een wekker op je telefoon kan, maar ga eens op zoek naar een Wake up light. Deze wekker heeft een functie die zonsopgang en zonsondergang kan imiteren. Ik heb een tijdje geleden een exemplaar bij Action gekocht en zou hem niet meer kunnen missen.

Mijn ervaringen

Op 20 maart bracht ik een volledige dag offline door. Ik stond op en ging naar de badkamer, zonder YouTube om mezelf te intertainen terwijl ik me klaarmaak. Vervolgens ging ik door naar de ontbijttafel waar ik verse havermoutpap in het gezelschap van ‘Flow Magazine’ at. Na het ontbijt trok ik mijn schoenen aan, verzamelde ik mijn spullen en nam ik mijn jas van de kapstok om op pad te gaan. De dag voordien had ik een fietsroute uitgestippeld van 37 km en een slot geboekt bij een museum in de buurt. Dus sprong ik op de fiets, zonder podcast in mijn oren en fietste ik terwijl mijn gedachten en creativiteit de vrije loop hadden. 

Rond 9u30 kwam ik aan in het Kasteelpark van Zonnebeke, ongeveer een half uurtje voor mijn geboekte slot. Ik installeerde me op een bankje naast het water en observeerde de mensen om me heen. Om 10u ging ik binnen en leerde ik alles over de Eerste Wereldoorlog in het ‘Memorial Museum Passchendaele 1917’. Na een uurtje was ik klaar en nam ik de fiets naar huis. Nog geen tien minuten nadat ik thuis aangekomen was vertrok ik opnieuw, deze keer richting mijn ouders. Ik at daar warm, genoot in tuin met mijn broers en zussen van het gezelschap en een lekker warme vuurkorf. Rond 16u ging ik terug naar huis. Eenmaal thuis aangekomen ruimde ik wat spullen op voordat ik in de zetel plofte met mijn avondeten. Er stond een videocasette van F.C De Kampioenen op, die vervolgd werd door de film Aladin. Na de film ging ik in bad met een bruisbal en het boek ‘Schaduw’ van Lucinda Riley. Na een uurtje badderen was het tijd om te gaan slapen. Ik viel meteen als een roosje in slaap. 

Wat nu?

De 24h offline bevielen me zo hard dat ik de dag erna bijna volledig offline doorbracht. Ik had geen plannen voor die dag. Dus sliep ik uit, las ik in een boek, bakte ik, keek ik met mijn zus een film en maakte ik een puzzel van Doornroosje. Is dit voor herhaling vatbaar? Zeker! Zal ik dit elk weekend doen? Voorlopig niet, maar misschien in de toekomst. In elk geval ben ik al maanden bezig om een levensstijl te creëren waarbij ik minder tijd online spendeer en meer tijd probeer te nemen voor dingen die ertoe doen. 

3 Reacties

  1. is vast eens leuk om te doen, rust hebben

  2. Wat lijkt me dat een heerlijke dag te zijn geweest. Ik heb het zelf ook eens geprobeerd, maar hield het slechts 20u vol doordat ik zonder er over na te denken op allerlei berichtjes begon te reageren.

    1. Dat is ook al flink wat! Probeer het zeker eens opnieuw, het kan helpen om je gsm in de andere kamer in een lade te leggen en uit te zetten.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *