Blog Boeken Roman Waargebeurde verhalen

Boekenrecensie. De jongen die zijn vader naar Auschwitz volgde – Jeremy Dronfield

Een tijdje geleden had ik via Standaard Boekhandel de kans om een boekenpakket over Auschwitz in promotie aan te kopen. Aangezien ik dol ben op verhalen die zich afspelen rond de Eerste of Tweede Wereldoorlog, ging ik meteen op deze kans in. Eén van de boeken uit het pakket was ‘De jongen die zijn vader naar Auschwitz volgde’ van Jeremy Dronfield.

De auteur

Jeremy Dronfield is geboren in het jaar 1965 in de stad Tredegar in Wales. Na het behalen van een doctoraat in de archeologie aan Cambridge, begon hij met het schrijven van fictie en non-fictie. Zijn bekendste werk ‘De jongen die zijn vader naar Auschwitz volgde’ werd een internationaal succes. 

“It took strength of character to share and love in a world where selfishness and hate were common currency” 

Het verhaal

Dit boek vertelt het verhaal van Gustav en zijn zoon Fritz. Het verhaal begint in het jaar 1939 wanneer beide heren samen met honderden andere Joodse mannen gearresteerd worden door de SS en gebracht worden naar Buchenwald. Eén van de vele concentratiekampen waar vader en zoon op de proef zullen worden gesteld.

“With a whole class marked as enemies of the people, and the chance of an instant profit, friend had turned on friend without hesitation or qualm.” 

Mijn mening

‘De jongen die zijn vader naar Auschwitz volgde’ is een aangrijpend verhaal die mij als lezer een nieuwe kijk gaf op het leven in concentratiekampen. De concentratiekampen die in dit boek echt tot leven kwamen dankzij de bronnen die op het einde van het boek vermeld worden en de foto’s van vader en zoon. Het legt de gruwelen bloot die joden en vele anderen in de concentratiekampen (en nazi-Duitsland) te verduren kregen. 

“Yet only through solidarity and kindness could people stay alive for any length of time.” 

Titel: De jongen die zijn vader naar Auschwitz volgde
Originele titel: The boy who followed his father into Auschwitz
Auteur: Jeremy Dronfield
Uitgever: Boekerij
Verschenen: 2019
Pagina’s: 367 pagina’s 
Genre: Roman, Waargebeurd
Trefwoorden: Jodenvervolging, Tweede wereldoorlog, concentratiekampen, Auschwitz
Score: ★★★★✩ 4 sterren

Dit vind je misschien ook leuk...

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *