Bewust leven Blog

CHALLENGE. In een maand Deens leren

In deze rubriek wil ik mezelf regelmatig uitdagen om iets nieuws te proberen. Dit kan door een weekend offline te gaan, één maand vegan te eten, een maand lang plasticvrij leven, de minimalism challenge te doen, elke dag 10 000 stappen zetten, … . Begin februari daagde ik mezelf uit om een maand lang Deens te leren via Duolingo.

Waarom koos ik deze challenge?

Ik ben al jaren gefascineerd door Scandinavië, meer specifiek door Denemarken. Toen ik enkele jaren geleden Kopenhagen bezocht, vielen alle puzzelstukjes eindelijk in elkaar. Ik hoorde daar! De mensen, de sfeer, de werk- en eetgewoontes, alles sprak me aan. Het verhuizen naar Denemarken, dat moet nog even wachten, maar de taal leren kan ik nu al en van zodra corona het toelaat ga ik mijn taalvaardigheid ter plaatste uittesten. 

“It’s hard to stay motivated when learning online, so we made Duolingo so fun that people would prefer picking up new skills over playing a game.”

Wat is Duolingo?

Duolingo is een applicatie waarop gebruikers gratis talen kunnen leren op een leuke en speelse manier. In het Nederlands kun je de talen Engels, Duits en Frans leren. Vanuit het Engels zijn er tientallen mogelijkheden, waaronder Japans, Deens, Yiddish, Navajo, Schots, Hongaars en zelfs Klingon (taal uit Star Trek). 

“Duolingo is used by the richest man in the world and many Hollywood stars, and at the same time by public schools students in devoloping countries.”

Mijn ervaringen

De afgelopen weken heb ik de Deense taal op een zeer laagdrempelige manier geleerd via verschillende leervormen. Enkele voorbeelden zijn: combinatie woord – beeld, vertaling schrijven, zin voorlezen, woorden verbinden met elkaar,  een zin ombouwen aan de hand van elke woorden, …. . Dankzij de combinatie van de verschillende leervormen bleven zinnen en woorden langer hangen. Hierdoor zou ik mezelf kunnen verhelpen in een Deense supermarkt. Voor een volledig gesprek is het nog te vroeg. 

Toch zijn er ook nadelen verbonden aan het online leren van een taal. Zo duurde het een tijdje voor ik doorhad wat het verschil is tussen brød en brødet of tussen drenge, drengen en drenger was. Normaal gezien zou ik dat meteen gevraagd hebben aan een leerkracht, nu kon dit niet. Gelukkig is er een ‘discuss’ item waarbij gebruikers vragen kunnen stellen over een oefening. 

“Our ultimate goal is to give everyone access to a private tutor experience trough technology.”

Daarnaast voelde ik me af en toe machteloos bij de ‘voorlees’ oefening. Hierbij moet je een Deense zin luidop voorlezen. Tijdens het voorlezen merkte ik dat de applicatie niet altijd opnam wat ik zei. Lag dat aan mijn uitspraak? Sprak ik te stil  of te snel?  Geen idee! 

Wat nu?

Op het moment van schrijven heb ik een nieuwe challenge, waardoor ik geen tijd meer over heb om een les in de applicatie te volgen.  Als ik  klaar ben met de challenge, ga ik er terug helemaal voor. Het zou zonde zijn om de vorderingen die ik afgelopen maand heb gemaakt, verloren te zien gaan. Mocht je tips hebben voor eenvoudige Deense tv-series, YouTube filmpjes of boeken, laat het hieronder weten. 

4 Reacties

 1. Jora zegt:

  Hej
  Ik zou je zeker aanraden om af en toe eens naar het Deense nieuws te kijken. Hier is een link naar de site van de openbare omroep. Ze spreken vrij duidelijk en je kan ondertitels aanzetten. Je moet wel eerst een account maken en doordat je geen Deen bent kan je niet alle programma’s kijken, maar normaal wel het nieuws.
  https://www.dr.dk/drtv/nyhederogdebat
  Om te oefenen op lezen kan je ook de nieuwsartikelen van deze website lezen.
  Als je Netflix hebt, raad ik je Rita aan. Een komische serie die niet zo moeilijk te begrijpen is. Het handige is dat je ook ondertitels kan aanzetten.
  Tot slot heb ik ook af en toe naar Lazytown in het Deens gekeken. Dat vind je gewoon op Youtube. Doordat het een kinderserie is begrijp je vrij snel wat er gaande is, ook al versta je het Deens niet.

  Venlig hilsen
  Jora

  1. Wauw! Wat een fijne tips. Ga ik zeker mee aan de slag!

 2. Angel zegt:

  Hoi,

  Zelf vind ik Deens ook een erg leuke taal!
  Ik wil graag leraar Deens worden, maar dat kan nu helaas nog niet.
  Thuis maak ik mijn eigen werkboeken voor Deens. Het is namelijk erg moeilijk om een goed werkboek op internet te vinden. De lesmethode Vi snakker dansk (Wij praten Deens) is vanuit het Duits.
  Op Excel maak ik mijn eigen woordenlijsten. Daar maak ik een soort woordenboek van.

  Het rare is dat ik niet naar Deense films en series kijk. Wel luister ik alleen maar naar Deenstalige lieden, meestal van Rasmus Seebach. Engel vind ik een echte aanrader! Op YouTube kan je hier ook de videoclip bij vinden. (Dan is het misschien makkelijker om te begrijpen.) Van Supermand is ook een videoclip te vinden. Dit is ook een lied van Rasmus Seebach.

  Veel plezier en succes met Deens leren!

  Venlig hilsen fra Angel. (Met de vriendelijke groeten van Angel.)

  1. Bedankt om je ervaringen te delen. Sinds mijn challenge ligt het even stil. Moet ik echt terug oppakken.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *