Blog Boeken Roman

Boekenrecensie. Portret van een vrouw – Jojo Moyes

Jojo Moyes was me voor het lezen van het boek ‘Portret van een vrouw’ niet onbekend. Ik had al veel over de boeken uit haar serie ‘Me Before you’ gehoord en was blij dat ik eindelijk een boek van haar te pakken had gekregen.  

De auteur

Pauline Sara Jo Moyes, alias Jojo Moyes, is geboren op 4 augustus 1969 in Maidstone, Kent. Voor ze aan haar universitaire opleiding aan de ‘University of Londen’ begon, had ze al verschillende banen gehad als typiste en schrijfster. In 2002 werd Jojo fulltime schrijfster na de publicatie van haar eerste boek ‘Paradijs op Aarde ‘. Tien jaar en verschillende boeken later werd ze internationaal bekend met het boek ‘Me Before you’, die genomineerd werd voor ‘Boek van het jaar’ tijdens de UK Galaxy Book Awards. 

“Nobody fights you like your own sister; nobody else knows the most vulnerable parts of you and will aim for them without mercy.” 

Het verhaal

‘Portret van een vrouw’ vertelt het verhaal over een schilderij die Édouard schildert voor zijn grote liefde Sophie. Maar wanneer in 1916 de Duitsers intrek nemen in het Sophie’s familiehotel en Édouard naar het front is vertrokken, raakt de Kommandant gefascineerd door het schilderij. Jaren, bijna een eeuw later krijgt Liv het schilderij van haar man David. Het schilderij betekent heel veel voor haar, aangezien het schilderij het laatste aandenken is die ze heeft aan haar man (die net gestorven) is en de mooie momenten die ze samen beleefden. 

“All that counts is the truth. Without it you’re basically just juggling people’s daft ideas.” 

Mijn mening

‘Portret van een vrouw’ is niet de zoveelste feelgoodroman. Het is een verhaal met inhoud en geschiedenis die de lezer meesleept naar een wereld die ooit is geweest. Een andere wereld waar twintigers zoals mezelf bijna geen voorstelling meer van kunnen maken. 

“There is a whole lot more to life than winning.” 

Titel: Portret van een vrouw
Originele titel:  The girl you left behind
Auteur: Jojo Moyes
Uitgever: Uitgeverij de Fontein
Verschenen: 2015
Pagina’s:  428 pagina’s 
Genre: Roman
Trefwoorden: Vrouw, Wereldoorlog I, Rouw, feelgood roman, kunstroof
Score: ★★★★✩ 4 sterren

Dit vind je misschien ook leuk...

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *