Blog Boeken Young Adult

Boekenrecensie. Matched – Ally Condie

Ik ben dol op boekenreeksen en triologieën. Afgelopen jaren genoot ik enorm van de volgende: Harry Potter, de Twilight Saga, de Hongerspelen, de Maze Runner, de Selectie trilogie, de Test-triologie en De Zeven Zussen. Het voordeel van deze reeksen is dat je langer in de fantasiewereld van een schrijver kan verblijven. Iets wat ik erg kan appreciëren. Onlangs viel mijn blik op een nieuwe reeks, de Matched triologie van Ally Condie. 

De auteur

Ally Condie, volledig Allyson Braithwaite Condie, is geboren op 2 november 1978 in de Amerikaanse staat Utah. Ze begon haar carrière als leerkracht Engels na het behalen van een diploma aan ‘Brigham Young University’. In 2008 schreef ze haar eerste boek ‘Freshman for President’. Dit boek werd gevolgd door verschillende andere bekende en minder bekende boeken. 

“Growing apart doesn’t change the fact that for a long time we grew side by side; our roots will always be tangled. I’m glad for that.” 

Het verhaal

‘Matched’, het eerste verhaal uit de Matched triologie, speelt zich af in de Unie. In de Unie is alles zo geregeld dat inwoners zonder na te denken een gelukkig en gezond leven kunnen leiden onder toeziend oog van de Autoriteiten.  De Unie bepaalt alles. Van de ontspanningactiviteiten, tot het eten dat je op bord krijgt. Van je job tot je liefdesleven. Tot de Unie een grote fout maakt heeft Cassie zich daar echter nooit vragen bij gesteld. Maar nu lijkt de Unie helemaal niet meer zo veilig, zo onschuldig. 

“Is falling in love with someone’s story the same thing as falling in love with the person himself?” 

Mijn mening

Dit boek doet me een klein beetje denken aan de Divergent triologie. Net als Divergent speelt dit boek zich af in een dystopische wereld. Iets waar ik blijkbaar fan van ben. Ook het personage Cassie spreekt me net als Tris enorm aan. Ze is een sympathiek meisje die doorheen dit boek (en de andere boeken in deze triologie) een enorme ontwikkeling doormaakt. Niet alleen het hoofdpersonage sprak mij enorm aan, ook de liefdesdriehoek die aan bod komt. Zal ze kiezen voor haar beste vriend of niet?

“Every minute you spend with someone gives them a part of your life and takes part of theirs.” 

Titel: Matched
Originele titel: Matched
Auteur: Ally Condie
Uitgever: Drukkerij Wilco
Verschenen: 2010
Pagina’s: 285 pagina’s
Genre: Young Adult
Trefwoorden: Science Fiction, Romantiek, Identiteit, Liefde, Totalitarisme, Dystopische wereld
Score: ★★★✩✩ 3,6 sterren

Dit vind je misschien ook leuk...

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *