Blog FyggeLeest Roman

Boekenrecensie. Gij nu – Griet Op de Beeck

Enkele jaren geleden kwam ik op de boekenbeurs in aanraking met het boek ‘Kom hier dat ik u kus’, één van de vele boeken van Griet Op de Beeck. Na het lezen van dat boek was ik meteen benieuwd naar wat Griet nog meer in petto had. Toen ik afgelopen week in de bib me afvroeg wat ik als volgende boek zou lezen, ging ik eens naar haar ouvre kijken. Ik vond het boek ‘Gij nu’ en nam het mee. 

“Denken is overroepen, in de weer blijven, doen, niet omkijken, zo kan een mens het leven overleven.” 

Gij nu

De auteur

De schrijfster van dit boek, Griet Op de Beeck is geboren op 22 augustus 1973 in de Antwerpse stad Turnhout. In 2004 begon Griet haar journalistieke carrière bij Humo. Na vier jaar, in 2008,  stapte ze over naar ‘De Morgen’. Op 31 januari 2013 debuteerde ze met het boek ‘Vele hemels boven de Zevende’. Haar debuut roman was meteen een schot in de roos, in juni 2013 werd namelijk bekend gemaakt dat de roman verfilmd zou worden door regisseur Jan Matthys. Verder schreef Griet  de boeken: ‘Kom hier dat ik u kus’, ‘Gij nu’,’Het beste wat we hebben’ en ‘Let op mijn woorden’. Boeken die één voor één lovende reacties mochten ontvangen van recenseurs en haar lezers.

“Een hart op leeftijd verdraagt niet zoveel breken.” 

Gij nu

Het verhaal

‘Gij nu’ gaat over 15 erg verschillende mensen. Stuk voor stuk worden ze in het boek geïntroduceerd op een bepaald moment in hun leven. Een moment waarop de dingen ontploffen, imploderen, stilvallen, kapot gaan, herstellen of na lange tijd terug vooruit gaan. Deze verhalen komen op het einde niet samen, het is eerder een verzameling van per ongeluk bij elkaar geplaatste verhalen.

Mijn mening

Als lezer verwacht je bij het lezen van dit boek dat alle verhalen op het einde mooi zullen samenvallen. Daardoor had ik de neiging om bij elk verhaal een aantal kernpunten te noteren. Echter bleek na het lezen van dit boek dat dit totaal overbodig was. Deze verhalen komen niet samen en dat hoeft eigenlijk ook niet.  Je wordt binnengezogen in iemands leven en gaat er na dat stuk gewoon terug uit, net zoals dit vaak gebeurd in het alledaagse leven. 

De boeken van Griet Op de Beeck zijn erg fijn om te lezen. Ze schrijft enorm goed en weet met taal echt te toveren. Iets dat ik tot nu toe bij slechts enkele auteurs heb gezien. 

Titel: Gij nu 
Auteur: Griet Op de Beeck
Uitgever: Prometheus
Verschenen: maart 2018
Pagina’s: 288 pagina’s
Genre: Literaire roman
Trefwoorden: Geluk, Liefde, Eenzaamheid
Score: ★★★★✩ 4,5

Dit vind je misschien ook leuk...

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *