Blog Boeken Young Adult

Boekenrecensie. Het Engelenhuis – Dirk Bracke

Ongeveer een jaar geleden kocht ik het boek ‘Het Engelenhuis’ van Dirk Bracke op een boekenverkoop van mijn plaatselijke bibliotheek. Elk jaar verkopen zij een aantal boeken ten voordele van VZW Hedera, een psychisch revalidatiecentrum uit de buurt. 

De auteur

Dirk Bracke is geboren op 4 juni 1953 te Sint-Gillis-Waas (Oost-Vlaanderen). Veertig jaar later, in 1993 debuteerde hij met zijn boek Steen. Daarna schreef hij het boek ‘Blauw is bitter’, het eerste boek van velen die in de prijzen zou vallen.  Ondertussen is hij uitgegroeid tot een echt icoon in de nederlandstalige jeugdliteratuur. In zijn boeken pakt hij diverse maatschappelijke thema’s aan. Om goed voorbereid te zijn doet Bracke uitgebreid onderzoekswerk rondom het thema waarover hij wil schrijven. Voor zijn boek ‘Het Engelenhuis’ had hij maandenlang gesprekken met geïnterneerde meisjes in de gesloten gemeenschapsinstelling voor Bijzondere Jeugdbijstand De Zande in Beernem. Zo kan hij zijn werk een journalistieke toets meegeven. 

Het verhaal

Bo is een veertienjarig meisje die in de gesloten instelling van Beernem is beland. Een echte gevangenis, als je het haar zou vragen. Met haar dure merkkledij en juwelen voelt ze er zich helemaal niet op haar plaats. De eerste dagen zijn echt een hel, gelukkig ontfermt Jasmien zich al snel over Bo. Samen met de junkie Steffie kunnen ze zich opboksen tegen de harde realiteit van de instelling. Toch droomt Bo nog steeds van Tony en het luxe leventje die ze voor de instelling leidde. 

Mijn mening

Op de schrijfstijl van Dirk Bracke heb ik helemaal niets aan te merken. Hij is een echte tovenaar als het op woorden aankomt. Toch vond ik niet meteen een klik met Bo of de andere personages. Het is een wereld die zo ver weg ligt van mij en waar ik nauwelijks voeling mee heb. Daarnaast had ik de verfilming van dit boek al gezien waardoor ik Bo haar gedachtenbubbel gemakkelijk kon doorprikken. 

Titel: Het Engelenhuis
Auteur: Dirk Bracke
Uitgever: Davidsfonds
Verschenen: 2003
Pagina’s: 225
Genre: Young Adult
Trefwoorden: Jeugdcriminaliteit, roman, verfilmde boeken, drugs, prostitutie
Score: ★★★✩✩ 3,50

Dit vind je misschien ook leuk...

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *