Bewust leven Blog

CHALLENGE. Een maand mediteren

In deze rubriek wil ik mezelf regelmatig uitdagen om iets nieuws te proberen. Dit kan door een weekend offline te gaan, één maand vegan eten, een maand lang plasticvrij leven, de minimalism challenge te doen, elke dag 10 000 stappen te zetten … . In de maand juli daagde ik mezelf uit op twee verschillende manieren. Ik daagde mezelf uit om een maand lang zonder lampen te leven (mijn ervaringen kon je hier lezen) en elke dag te mediteren.

Waarom koos ik deze challenge?

Elke dag mediteren zorgt voor heel wat verschillende wetenschappelijk bewezen voordelen zoals het voorkomen van depressies, het versterken van je emotionele balans, de ontwikkeling van compassie, het verhogen van je focus en concentratie, het verhogen van je geluk, het verminderen van je schrikreactie, het verbeteren van je immuunsysteem, het verlagen van je bloeddruk, het verlagen van het gevoel van eenzaamheid en het verbeteren van de kwaliteit van je nachtrust. Genoeg redenen dus om één maand lang elke dag te mediteren.

Mijn ervaringen

Mediteren hielp me afgelopen maand enorm. Het eerste verschil dat ik dankzij meditatie merkte was de verbetering van mijn nachtrust. Ik sliep bijna elke nacht vast. Viel ’s avonds letterlijk als een blok in slaap. Af en toe werd ik zelfs wakker met mijn koptelefoon nog op mijn hoofd. Oeps.

Daarnaast merkte ik dat meditatie me hielp om te ontstressen en het verwerken van emoties. Zo kreeg ik afgelopen maand minder goed nieuws op mijn werkplaats waardoor ik even helemaal door elkaar geschud werd. Mediteren hielp me om dit nieuws een plaatsje te geven en verder te gaan met mijn leven.

Mediteren deed ik meestal met de applicatie ‘Headspace‘. Headspace is een applicatie met cursussen, verhalen, animaties en meditaties rond diverse thema’s. De applicatie is gratis te downloaden, maar heel wat meditaties  zijn betalend. Een Headspace abonnement kost 12,99 euro per maand. 

Tijdens deze challenge heb gebruik gemaakt van een 14-dagen lange proefperiode. Normaal gebruik ik de gratis versie van de app. 

Wat nu?

In de toekomst wil ik mediteren gaan implementeren in mijn dagelijkse routine. Ik wil het vaker gaan doen, ze langer doen, eigen meditaties opnemen en misschien zelfs een Headspace abonnement 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *