Blog Boeken Roman

Boekenrecensie. Duizend schitterende zonnen – Khaled Hosseini

‘Duizend schitterende zonnen’ is het tweede boek van de Amerikaanse schrijver Khalid Hosseini. De brilliante schrijver achter het boek ‘De Vliegeraar’. ‘De Vliegeraar’ moest ik voor school lezen toen ik nog in het 4e of 5e middelbaar zat. Het is een verhaal die me altijd is bijgebleven. Waardoor ik geen seconde twijfelde om de boeken ‘Duizend schitterende zonnen’ en ‘En uit de bergen kwam een echo’ te kopen toen ik ze op de rommelmarkt zag liggen.

De auteur

Khalid Hosseini is geboren in Afghanistan in het jaar 1965. Zijn vader werkte bij het Afghaanse ministerie van Buitenlandse zaken en zijn moeder was leerkracht op een meisjesschool in Kabul. Toen Khaled 11 jaar was kreeg zijn vader een baan aangeboden in Parijs. Daar heeft hij twee jaar gewerkt. Op het moment dat ze zouden terug keren vond er een bloederige staatsgreep plaats in Afghanistan. De familie besliste dat het niet veilig was om terug te keren naar hun land en vroegen politiek asiel aan in Amerika. Sindsdien woont Khalid daar.

“One could not count the moons that shimmer on her roofs,
Or the thousand splendid suns that hide behind her walls.”

Het verhaal

Het boek ‘Duizend schitterende zonnen’ vertelt het verhaal van Mariam en Laila. Twee vrouwen die getrouwd zijn met Rasheed, een man waarvan ze eigenlijk niet houden. De ongeschoolde Mariam is vijftien wanneer ze wordt uitgehuwelijkt aan de dertig jaar oudere Rasheed nadat haar moeder sterft. Jaren later trouwt Rasheed opnieuw met Laila. Laila, een goed geschoolde vrouw, die na een bombardement haar familie verliest.

“Of all the hardships a person had to face, none was more punishing than the simple act of waiting.”

In het begin is het niet zo gemakkelijk voor Laila en Mariam om samen te leven. Maar door de steeds groeiende gedeelde afgunst voor Rasheed onstaat er langzaamaan een goede vriendschap. Samen proberen ze de oorlog in Afghanistan te overleven die zich ook binnenhuis afspeelt.

“A society has no chance of success if its women are uneducated…”

Mijn mening

Wat een prachtig boek! Het is uiteraard een verschrikkelijk verhaal, maar Khaled Hosseini zorgt ervoor dat je elke seconde van het verhaal intens beleeft. Het is een boek die je onmogelijk kan wegleggen. Je wil het verhaal meteen in één ruk uitlezen. Daarnaast hoop je met heel je hart dat Mariam en Laila terug gelukkig kunnen worden.

Titel: Duizend schitterende zonnen
Originele titel: A thousand splendid suns
Auteur: Khaled Hosseini
Uitgever: De Bezige Bij
Verschenen in: 2007
Pagina’s: 392 pg.
Thema/ Genre: Romans, Literaire roman, Afghanistan, Godsdienst, Seksualiteit, Vader-dochterrelatie, Vriendschap, Oorlog, Huwelijk, Polygamie

Dit vind je misschien ook leuk...

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *