Bewust leven Blog

CHALLENGE. Een maand zonder lampen

In deze rubriek wil ik mezelf regelmatig uitdagen om iets nieuws te proberen. Dit kan door een weekend offline te gaan, één maand vegan te eten, een maand lang plasticvrij leven, de minimalism challenge te doen, elke dag 10 000 stappen zetten, … . In de maand juli daagde ik mezelf uit om een maand lang zonder lampen te leven.

Waarom koos ik deze challenge?

In een blogpost van ‘Jennie from the blog’ werd ik geïnspireerd om minder kunstlicht te gaan gebruiken. Het gebruik van kunstlicht blijkt namelijk heel onnatuurlijk te zijn. Het contrast tussen hoe mensen tegenwoordig leven en hoe dieren leven is te groot. Dieren worden door de schemering er op voorbereid om te gaan slapen, wij doen gewoon het licht aan en verwachten dat ons lichaam op het juiste moment in slaapstand gaat. 

Enkele regels voor mezelf

 Geen lampen aan, ook niet overdag. Er zijn echter enkele uitzonderingen.

  • Als ik ga werken, mogen daar alle lichten aan. Ik heb namelijk bitter weinig inspraak op het gebruik van de verlichting op mijn werkplaats.  
  • Mijn zus mag het licht aandoen als zij thuiskomt. Aangezien zij werkt op het moment dat ik thuis ben en omgekeerd heeft dit bijzonder weinig invloed op dit experiment.
  • Op de gemeenschappelijke hal mag ik het licht aandoen om te voorkomen dat ik van de trap val.
  • In onze badkamer (zonder natuurlijk licht) mag ik tijdens het douchen het licht aandoen. 
  • Mijn WakeUpLight die de schemering en de zonsopgang nabootst mag in werking blijven. 

Mijn ervaringen

Tijdens de eerste dagen van het experiment merkte ik hoe zeer het licht aandoen als je thuis komt een gewoonte is. Dat moest ik echt even afleren want in de maand juli is het helemaal nog niet zo donker als je thuiskomt. Integendeel om 18u30 is er gewoon nog heel wat daglicht, waardoor deze challenge niet altijd als  een uitdaging voelde. 

’s Avonds las ik nog even een boek voor het raam en als het te donker werd ging het boek aan de kant. Zo simpel was het! Het enige waar ik echt moeite mee had was de afwezigheid van licht in mijn badkamer. In mijn badkamer heb ik geen natuurlijk licht, waardoor ik telkens als ik me ging wassen of aankleden een kaarsje moest branden. De eerste dagen is dit nog gezellig, maar na verloop van tijd voelt het eerder als een last aan. 

Wat nu?

Ik vraag me af hoe dit experiment me zou bevallen als er minder daglicht voorhanden is zoals in de winter, de herfst of in de lente. Als de zon niet opkomt tussen 5u30 en 6u00 en ondergaat tussen 21u30 en 22u00. Hoe zouden we dan leven? Misschien moet ik dit experiment even verkort herhalen in februari of maart 2021. Wat denken jullie? 

1 Reactie

  1. […] manieren. Ik daagde mezelf uit om een maand lang zonder lampen te leven (mijn ervaringen kon je hier lezen) en elke dag te […]

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *