Bewust leven Blog

CHALLENGE. Het 5u avontuur

Ongeveer twee weken geleden deed ik mee met het 5u avontuur van Cynthia, de eigenares van Cynthia.nl en Structuurjunkie. Voor het 5u avontuur zette ik elke morgen gedurende één werkweek mijn wekker om 4u45. Ik hoor sommige van jullie al denken, waarom eigenlijk? Waarom zou je zo vroeg opstaan als dat eigenlijk niet hoeft? Ik leg het je hieronder uit.

Maar voor ik daarmee begin wil ik eerst even mijn ‘5u avontuur’ schema meedelen. Uiteraard was het afhankelijk van dag tot dag. Toch kun je zeggen dat over het algemeen mijn dag er zo uit zag.

04u45 De wekker gaat af
05u00 Beginnen met werken (vooral aan eigen projecten zoals deze blog en mijn YouTube kanaal)
07u30 Ontbijten tijdens het werk
09u00 Wandeling door de stad
10u15 Terug aan het werk
12u00 Middagpauze / Het einde van de werkdag
13u00 Vrije tijd / Gaan werken naar de Palingbeek
20u30 Stilletjes aan richting de slaapkamer + lezen
21u15 Tijd om te slapen

Dit is een schema die er waarschijnlijk niet voor iedereen even aanlokkelijk uit ziet. Toch zijn er heel wat voordelen te vinden is zo’n schema. Ik som ze even voor jullie op.

 • Niemand stoort je tijdens de eerste 3 werkuren van de dag! Handig toch.
 • Je houdt de hele middag vrij om andere dingen te doen.
 • Aangezien je niet gewoon voor het plezier om 5u opstaat, wil je super productief zijn in deze uren.
 • Als je ook nog vast werk hebt, kun je elke dag tijd vrij maken om aan jezelf of aan je eigen projectje te werken.
 • Het zorgt voor een zalig gevoel als je al heel wat taakjes van je to-do lijstje kan afstrepen voordat het 8 uur is.
 • Tijdens een hittegolf ben je op het warmste punt van de dag al klaar met werken en word je wakker als het nog koel is.
 • Het geeft echt een kick om zo vroeg te kunnen opstaan, 6u30 voelt daarna bijna als uitslapen.
 • Afgelopen maanden heb ik gemerkt dat ik steeds rond 14u à 15u een serieuze dip in mijn productiviteit krijg. Niet zo erg tijdens het 5u avontuur aangezien ik dan al lang klaar ben met werken.

Uiteraard is zo’n week niet alleen rozegeur en maneschijn. Soms is het ook heel erg moeilijk. Zelf had ik af en toe  moeite om het vol te houden.

 • Het is heel moeilijk om rond 20u30 te gaan slapen, terwijl iedereen dan pas actief wordt. In de zomer zijn er heel wat feestjes die pas om 19u beginnen en doorgaan tot de zon volledig onder is.
 • In het begin voelt om 4u45 opstaan echt alsof je wekker je in het midden van de nacht wakker maakt.
 • Als je een vaste baan hebt waarbij je pas om 18u thuis komt, dan is je avond echt te kort.
 • De eerste dagen na het 5u avontuur is het enorm lastig om langer dan 21u op te blijven. Ik voelde me soms echt een omatje.
 • Iedereen in je omgeving verklaart je gek.
 • Als je net als ik moeite heb om te gaan slapen als het nog licht is buiten, heb je echt veel moeite om op tijd in slaap te geraken, vooral als het buiten 37°is. Daardoor kreeg ik niet voldoende slaap. Soms sliep ik nog geen 7u per nacht en dat is niet echt de bedoeling tijdens zo’n avontuur.

Omdat ik sommige nachten geen zeven uur sliep, had ik af en toe last van vermoeidheid en concentratieproblemen. Ik besloot daarom twee dagen toch te blijven liggen en uit te slapen tot 6u30.

Zou ik dit avontuur nog eens doen? Ja hoor! Als Cynthia hem nog eens doet, doe ik zeker mee! Laat hieronder even weten als een 5u avontuur ook iets voor jou zou kunnen zijn.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *