Blog Boeken Young Adult

Boekenrecensie. Allesbehalve oké – Laura Steven

Ongeveer een week geleden liep ik door de bibliotheek op zoek naar een nieuw boek. Een nieuw boek dat ik kon gaan verslinden. Ik doorzocht de Young Adult sectie, snuffelde tussen de boeken van mijn favoriete auteurs. Plots zag ik een cover die me meteen aansprak. Toen ik het boek oppakte merkte ik dat ik het boek al eens ergens was tegengekomen. Ik las de achterflap en nam het boek ‘Allesbehalve oké’ van Laura Steven mee huiswaarts.

“Bitches bite back. And men hate that. Society hates that.”

De auteur

Laura Steven is een auteur, journalist, scenarioschrijfster, echtgenote en hondenmoeder uit Engeland. Voordat haar eerste boek ‘Allesbehalve oké’ uitkwam werkte ze voor een lifestyle magazine en voor de non-profit organisatie ‘Mslexia’ die vrouwelijke schrijfsters ondersteunt. Daarnaast schreef ze ook voor enkele grote spelers in de journalistieke wereld zoals ‘The Guardian’ en ‘Buzzfeed’.

“I get why he’s lashing out. As a privileged white dude, he’s used to being able to buy whatever he wants. He lives in a country where even the presidency can be bought.
But he can’t buy my love. And that frustrates the hell out of him.”

Het verhaal

Het boek ‘Allesbehalve oké’ gaat over Izzy. Izzy is een middelbare schoolstudente, straatarme wees en scenarioschrijfster. Samen met haar vrienden Ajita en Danny kan ze de hele wereld aan. Tot op het moment dat ze slachtoffer wordt van een internationaal seksschandaal. Haar naakte lijf is ineens publiek bezit. Iedereen weet ineens dat Lizzy een tepelpiercing heeft. Iedereen heeft gezien hoe ze seks heeft gehad op een tuinbankje.

“What do I want to be now? Bold. Fierce. Honest. A fighter. A revolutionary. A bitch. Because the way the world treats teenage girls – as sluts, as objects, as bitches – is not okay. It’s the exact opposite of okay.”

Mijn mening

Na het lezen van deze samenvatting zou je kunnen denken: “Oh nee, weer een boek over een meisje die een naaktfoto heeft gestuurd”. Maar dit boek gaat over veel meer dan een meisje die een naaktfoto heeft verstuurd. Dit boek gaat over feminisme, over slutshaming, over oneerlijkheid en over onze maatschappij die nog steeds vooral mannen beschermt. Als een vrouw een naaktfoto stuurt naar iemand die ze vertrouwt is ze een slet. Als een man een dickpick verstuurd is hij gewoon een man. Veel te vaak oordelen we over het tienermeisje die op verzonden heeft geduwd, te weinig over de man die hem publiekelijk heeft gemaakt.

“Basically, if you’re a woman, you’re damned if you do and damned if you don’t.”

Daarnaast is het boek goed geschreven. Het neemt je echt volledig mee in de wereld van Izzy. Het overrompelt je. Ik beeldde me meteen in hoe de karakters er in het echt zouden kunnen uitzien en volgens mij zou Izzy sprekend lijken op Laura Steven. Laura is ook een scenarioschrijfster en zou zomaar de rol van Izzy kunnen vertolken mocht dit boek ooit verfilmd worden, iets waar ik enorm naar uitkijk. Het spreekt dan ook voor zich dat ik nu meteen alle andere boeken van Laura Steven op mijn to-read lijstje zet.

Titel: Allesbehalve oké
Orginele titel: The exact opposite of okay
Auteur: Laura Steven
Uitgever: Karakter Uitgevers B.V.
Verschenen: april 2018
Pagina’s: 333 pg.
Trefwoorden: Slutshaming, Femenisme, Young Adult, Humor, Roman, friendzone, seksschandaal

Welk boek heb jij onlangs uitgelezen?

Dit vind je misschien ook leuk...

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *