Blog Boeken Non-fictie

Boekenrecensie. De filosoof en de wolf – Mark Rowlands

Huisdieren maken een belangrijk deel uit van onze samenleving, dat bevestigen ook de statistieken. In Europa hebben 80 miljoen gezinnen minstens één huisdier. Vijftig procent van die huisdieren bestaan uit honden en katten. Hoeveel procent zou er een wolf als huisdier hebben? En kunnen ze die wolf ook temmen? In het boek ‘De filosoof en de wolf’ vertelt Mark hoe hij jaren lang samenleefde met zijn wolf Bremin.

“It is consciousness that brings both suffering and enjoyment to the world.”

De auteur

Mark Rowlands, de auteur van dit boek is geboren in het jaar 1962. Hij komt uit Wales en studeerde aan de Universiteit van Manchester en Oxford. Op dit moment werkt hij als hoogleraar in de filosofie aan de Universiteit van Miami. Daarnaast is hij schrijver van verschillende filosofische boeken. Momenteel heeft er hij er twaalf op zijn naam staan.

“What is best about our lives -the moments when we are, as we would put it, at our happiest- is both pleasant and deeply unpleasant. Happiness is not a feeling; it is a way of being. If we focus on the feelings, we will miss the point.”

Het verhaal

In dit boek vertelt Mark hoe hij de afgelopen tien jaar samenleefde met Brenin. Een wolf die hem overal vergezelde, op reizen en zelf naar de universiteit. Aan dit verhaal koppelt hij verschillende filosofische kwesties. Hij leert door het samenleven met een wolf op een andere manier naar de wereld te kijken. Zijn blik op liefde, geluk, moraal, natuur en de dood veranderen voorgoed.

“Bad things need to be addressed, but good things do not. That is why consciousness will tend to focus on the bad.”

Mijn mening

Dit boek is waarschijnlijk het eerste boek dat ik vrijwillig lees die me wat bijleert over de filosofie. Voor mij ging het echter niet over de grote filosofische kwesties in dit boek. Ik wou vooral weten hoe iemand met een wolf samenleeft. Ik genoot in dit boek van de stukjes waarin Mark het dagelijkse leven bespreekt. De ochtendwandelingen, de reizen, de dagelijkse klussen. Dat merkte ik ook aan mijn leestempo. Ik las dit boek pas na 3 weken uit. Voornamelijk omdat ik dit boek enkel tussendoor las, naast een ander verhaal.

“On every long run that has gone right, there comes a point where thinking stops and thoughts begin.”

Titel: De filosoof en de wolf
Auteur: Mark Rowlands
Uitgever: De bezige bij
Verschenen: 2009
Pagina’s: 249 pagina’s
Trefwoorden: Filosofie, Wolf, Huisdieren, Ethiek, Mens, Maatschappij, non-fictie

Heb jij een huisdier? Zoja, welk? Hoe heet hij of zij?

Dit vind je misschien ook leuk...

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *