Blog Reizen

Reistips. De 12 leukste metrohaltes in Stockholm

In de winter begint de zon in Stockholm al rond 15 u onder te gaan, wanneer de avond nog jong is, te jong. Omdat ik moeilijk al om 16u kon terug keren naar mijn hostel besloot ik om op een grote metro tour te gaan door Stockholm. De metrolijnen in Stockholm hebben namelijke verschillende haltes met prachtige kunst, sommige mensen beschrijven de metro is Stockholm zelfs als “‘s werelds langste kunstgalerie’”. Maar welke metrohaltes zijn nu eigenlijk echt de moeite?

1. Thorildsplan

Helemaal vanboven op mijn lijstje staat ‘Thorildsplan’. Het is een metrostation die mijn innerlijke nerd enorm aanspreekt. Het liefst van al had ik er duizenden leuke Instagram foto’s getrokken. Maar als je alleen reist is dat niet zo gemakkelijk. Gelukkig waren er enkele lieve toeristen in de buurt die graag een leuke foto van mij maakten.

2. Stadion

Heel wat mensen hadden dit metro station vanboven op hun lijst gezet. Op Instagram zie je dit station honderden keren voorbij komen. Vooral mensen uit de LGTBQ gemeenschap gaan er maar al te graag op de foto. Maar eigenlijk heeft deze regenboog helemaal niets te maken met pride. De regenboog werd geschilderd als herinnering dat de hemel niet ver is daarboven. Want toen dit station uitgegraven werd in 1973 waren er reële angsten dat mensen ondergrondste metrostations zouden associëren met de onderwereld.

3. Solna Centrum

Op nummer 3 staat Solna Centrum. Een prachtig metrostation verhult in rode en groene tinten. Een metrostation die weleens de poort zou kunnen openen naar de hel. De combinatie van de hoge roltrap en de rode muur heeft namelijk iets duister. Het heeft ook een politiek aspect, want na het schilderen van het groene bos op de rode muur vonden de kunstenaars Karl-Olov Björk en Anders Åberg dat er iets ontbrak. Dus ze bleven details en scènes toevoegen, scènes die erg besproken waren en maatschappelijke kwesties illustreerden zoals het milieu, houtkap en de ontvolking op het platteland.

4. Hallonbergen

Dit station werd door Elis Eriksson en Gosta Wallmark versierd met allerlei kindertekeningen. Een simpel concept maar zo mooi en fleurig. Je wordt meteen gelukkig als je door dit metrostation loopt.

5. T-Centralen

T-Centralen is een super groot metro station. Een metro station waar ik regelmatig moest stoppen met de rode lijn, maar toch kwam ik nooit het kunstwerk tegen. Gelukkig ontdekte ik tijdens mijn grote metro tour dat het kunstwerk op de blauwe lijn ligt en niet op de rode lijn. Na 5 minuutjes wandelen van de rode naar de blauwe lijn kwam ik eindelijk aan bij het prachtige kunstwerk!

6. Alby

Sowieso zou dit metrostation bij mijn moeder op één komen te staan. De groene muur is namelijk beschilderd door de kunstenaar Olle Ängkvist met enkele fleurige bloemetjes motieven.

7. Bagarmossen

Op de voorlaatste halte van lijn T17 die rijd van Åkeshov naar Skarpnäck ligt de halte Bagarmossen. De halte heeft op het perron een muur vol prachtige glasplaten die geschilderd werden in verschillende kleuren. Als je naar de muur kijkt zie je een prachtige kleurenovergang die gaat van groen naar paars.

8. Kungsträdgården

Toen ik de eerste avond moest overstappen in de Kungsträdgården was ik redelijk verbaasd. Het leek alsof dit metro station namelijk nog gebouwd moest worden. Maar niets is minder waar, het metro station onder de grond vertelt de geschiedenis van de plek die net boven de grond ligt, genaamd ‘King’s garden’. Ook is het station ‘Kungsträdgården‘ de enige plek in Noord-Europa waar je de Spiraaldwergtandkaak spin kan vinden. Gelukkig heb ik die niet gezien!

9. Tekniska Högskolan

Het kunstwerk van de kunstenaar Lennart Mörk is niet mijn favoriet. Zelf vind ik het kunstwerk eigenlijk niet zo mooi, maar het is wel super impressionant daarom vond ik dat dit metrostation toch in de lijst mocht.

10. Solna Strand

Solna strand is een metrostation waarin de Japanse artiest Takashi Naraha speelde met het concept ‘Ying en Yang’. De donkere grot stelt ze tegenover felblauwe kubussen.

11. Skarpnäck

Skarpnäck is het laatste metro station op de groene lijn T17. Het station doet me een klein beetje denken aan de prehistorie. Er staan namelijk in het midden van het perron bankachtige granieten beeldhouwwerken die gemaakt werden door kunstenaar Richard Nonas.

12. Västra skogen

Vervolgens hebben we het station ‘Västra skogen’. Een metrostation met super leuke gekleurde tegeltjes aan de muur.

Tenslotte krijgt ‘Akala’ een noemenswaardige 13e plaats. De muren van het metrostation zijn volledig okergeel geschilderd en versierd met 6 schilderijen die gemaakt werden door de kunstenaar Birgit Stahl-Nyberg.

Welk metrostation wil jij heel graag nog eens bezoeken?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *