Bewust leven Blog

CHALLENGE. Eén maand vegan

In deze rubriek wil ik mezelf regelmatig uitdagen om iets nieuws te proberen. Dit kan door een weekend offline te gaan, elke dag 10 000 stappen te zetten, de minimalism challenge te doen, … . In de maand maart daagde ik mezelf uit om een maand lang vegan te eten.

Vegan, huh? 

Voor ik aan dit blogbericht kan beginnen moet ik eerst de term ‘vegan’ uitleggen. Wat is vegan? Waar verschilt een veganistische levensstijl van een leven als vegetariër?

Als we het hebben over een veganistisch voedingspatroon. Spreken we over een voedingspatroon dat vrij is van dierlijke producten. Dierlijke producten zoals vlees, vis, kip, zuivel (dierlijke melk, yoghurt, kaas, boter…), eieren, honing, gelatine en dierlijke bouillon. Niet zoals vegetariërs die enkel vlees, vis en kip vermijden. 

De meeste vegans streven er echter naar om elk gebruik van dieren te vermijden. Zowel voor voeding, kleding, amusement als experimenten. Ik heb me deze maand vooral gefocust op een veganistisch voedingspatroon.

Mijn ervaringen

Ik ben al jarenlang pescotariër (geen vlees, af en toe nog vis). Vis, vlees en kip waren voor mij dus geen enkel probleem meer. Het laten van zuivel en eieren was dat wel. Alhoewel ik in de afgelopen maanden al meer en meer alternatieven was gaan zoeken voor melk en eieren in het bakken en koken, mistte ik het enorm. Af en toe wou ik gewoon een simpele boterham met kaas eten. Of een croque.

Daarnaast had ik als vegan het nadeel dat melk(poeder) in heel wat zaken wordt gedropt. Dat zit bijvoorbeeld in bepaalde paprika chips. Let daar mee op. Als je zeker wil zijn lees dan altijd de verpakkingen of ga winkelen met een applicatie zoals ‘Smart with food’. Dankzij deze applicatie van Colruyt kon ik met één klik ontdekken of een bepaald product tegemoet kwam aan mijn persoonlijke voedingsvereisten of –voorkeuren.

Heb ik het een maand lang volgehouden? Heb ik niet één keer iets niet vegan gegeten? Volgens mij niet. Alhoewel er heel wat dierlijke producten verborgen zitten in onze voeding.  Zo heb ik in het verleden verschillende keren instant tomatensoep uit zakje gedronken voor ik doorhad dat er vleesballetjes in zaten.  

Op dag één van de challenge was het bijna fout gelopen. Ik had namelijk een chocolaatje gevraagd bij mijn ouders, zo’n heerlijk chocolaatje van het merk ‘Merci’ met kofffiesmaak. Pas toen ik thuis het chocolaatje wou opeten besefte ik dat dit  niet vegan is. Oepss!

De impact van één maand vegan eten:

De opwarming van de aarde staat direct in verband met het eten van dierlijke producten. De vleesproductie werd door de Verenigde Naties aangeduid als de tweede grootste oorzaak van alle milieuproblemen. Als de wereld nu zou stoppen met het eten van dierlijke producten zou het broeikaseffect in 2050 ongeveer 20 procent minder sterk zijn. Als vegan draag je dus bij aan een schonere en leefbare wereld.

Op de website ‘The vegan calculator’ kan je de impact van je vegan levensstijl berekenen. Volgens deze website heb ik na een maand vegan eten 30 dierenlevens gered, 543 kg graan bespaard, 84 m2 bos gered, 273 kg Co2  minder uitgestoten en 125 liter water bespaart.

Favoriete recepten en producten …

Tegenwoordig zijn er heel wat (onbedoelde) vegan producten. Afgelopen maand heb ik er enkele getest.Welke kan ik aanraden? 

  • Edelgistvlokken: Deze gistvlokken zijn te koop op de website ‘denotenshop.be’ en hebben een kaassmaakje. Ideaal om vegan kaassaus mee te maken. 
  • Amandelmelk: Dit was voor mij geen onbekend product, maar  essentieël om deze maand mee door te komen. Amandelmelk kun je gebruiken voor het klaarmaken van havermoutpap, diverse sausen, baksels (zoals pannenkoeken), chocolademelk, smoothies, … . 
  • Boni Selection Nic-Nac volkoren: Deze heerlijke letterkoekjes zijn vegan. Ideaal als gezonde snack. 
  • Everyday Speculoos: Deze snack heb ik misschien net iets te veel gegeten tijdens mijn vegan maand.
  • Lidl Paaseieren Puur-Praliné: In de maand maart lagen de supermarkten vol met paaseieren. Deze  paaseieren waren erg lekker en volledig vegan. Perfect voor veganisten die niet zo’n fan zijn van pure chocolade.
  • Violife Kaas sneden: Dit product is een perfecte kaasvervanger. Ideaal voor op een croque
  • Hellmann’s mayonnaise: Er zijn heel wat vegan alternatieven voor mayonnaise te vinden bij Albert Heijn. Bij Delhaize is er maar één, Hellmann’s mayonaise. Erg lekker. 
  • Domino’s Vegan Margherita Pizza
  • Katja’s snoepgoed: heel wat van het snoep van Katja is vegan en aan te raden.

Als vegan moet je vaker zelf koken. Vegan kant-en klare diepvries maaltijden zijn erg moeilijk te vinden. Daarom deel ik hieronder enkele van mijn favoriete vegan recepten:

Afsluiter + Wat nu? 

Nu de maand maart afgelopen is kan ik weer ten volle genieten van zuivel en eieren. Ik heb meteen een heerlijke zalmquiche gebakken, chocolade paaseieren gesmuld en paprika chips gegeten. Toch vond ik dit experiment zeker geslaagd en zal ik het in de toekomst herhalen want vegan eten is mits enkele aanpassingen helemaal niet zo moeilijk.

1 Reactie

  1. […] In dit blogbericht kan je lezen dat ik in de maand maart mezelf heb uitgedaagd om één maand lang veganistisch te […]

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.