Blog Ecoalternatief

ECOALTERNATIEF. Intiminity Be’Cup Menstruatiecup

Ongeveer een jaar geleden zag ik op YouTube heel wat video’s voorbij komen van vrouwen die hun mening gaven over de menstruatiecup. Eén voor één waren ze super enthousiast over het gebruik van dit product. Toch was ik niet meteen overtuigd. Al deze vrouwen gebruikten namelijk al jaren tampons. Ik daarentegen was vooral vertrouwd met maandverband, tampons vond ik vooral pijnlijk.  Desalniettemin besloot ik het een kans te geven. Ik had al diverse keren gelezen hoe groot de impact van maandverband is op het milieu. 

Wat is de menstratuatiecup?

Een menstruatiecup is een ecologisch, non-toxisch en hypoallergeen alternatief voor maandverband of tampons. De menstruatiecup wordt vervaardigd uit medisch goedgekeurde, onbehandelde en kleurloze silicone. De cup beschermt je dankzij een grote opslagcapciteit tot 8u (of langer) lang tegen lekjes.

De menstruatiecup is te verkrijgen is 2 maten. Maatje 1 is geschikt voor vrouwen met een lichte bloeding, vrouwen onder de 30 jaar oud en/of vrouwen die geen vaginale bevalling zijn ondergaan. Maatje 2 is geschikt voor vrouwen met een zware bloeding, vrouwen ouder dan 30 jaar oud en/of vrouwen die reeds vaginaal zijn bevallen.

Impact van een maandverband en tampons op het milieu

Een vrouw verbruikt in haar leven pakweg 10 000 stuks tampons of maandverband. Dat is veel. Heel erg veel, als je bedenkt dat tampons vooral uit katoen bestaan, waarbij de teelt heel veel insecticide en water nodig heeft. Maandverband is een mix van houtpulp (zorgt voor ontbossing) en plastic. We kunnen dus besluiten dat beide menstruatieproducten heel veel van onze planeet vragen om ze te vervaardigen. Maar dat is nog niet alles. Na gebruik worden tampons en maandverband bij het restafval gegooid omdat ze niet te recycleren zijn. 

Volgens een studie door ReZora werden er in het jaar 2017 maar liefst 50 miljard eenmalige menstruatieproducten geconsumeerd, dit staat gelijk aan een jaarlijkse productie van 590 000 ton afval. 

Mijn ervaringen

Algemeen

De menstruatiecup heeft mijn leven veranderd. Ik heb veel minder lekjes dan tijdens het gebruik van een maandverband en het voelt stukken beter. Het is zo fijn om zorgeloos door je dag te kunnen gaan zonder steeds je maandverband te moeten controleren. Ik ledig en spoel mijn cup immers enkel ’s morgens en ’s avonds. Wat een verschil!

In tegenstelling tot een tampon voel je de cup niet zitten als je hem juist aanbrengt (en eventueel het steeltje inkort), waardoor ik hem af en toe bijna vergeet. Gelukkig is dat niet zo’n groot probleem. Volgens studies uit Europa, Noord-Amerika en Afrika lopen vrouwen en meisjes weinig tot geen risico tot infecties wanneer ze een cupje gebruiken. 

Alhoewel ik hierboven heel erg lyrisch ben over een menstruatiecup liep het eerste gebruik bij mij niet van een leien dakje. Ik maakte al jaren lang gebruik van maandverband en was in tegenstelling tot veel vrouwen niet gewend om een tampon in mijn vagina in te brengen. Het was dus even wennen. Bij mijn eerste poging om de cup te gebruiken ging het helemaal verkeerd. Ik had erg veel pijn, de cup leek even 20 maal groter dan dat hij was en die filmpjes op YouTube hielpen totaal niet. Ik gaf het op. 

Maanden later probeerde ik het opnieuw. Ik was veel relaxer en vastberaden om nooit meer maandverband te gebruiken. Dit ging opeens stukken beter. Ik kreeg de menstruatiecup in mijn vagina. En de dag erna ook. Het inbrengen ging steeds vlotter en het uithalen ging elke dag beter. Nu gaat het bijna vanzelf.

Sporten met een cup

Sporten met een menstruatiecup gaat veel beter dan met een tampon of maandverband. Ik ondervind geen enkele problemen. Bij het lopen blijft de cup gewoon op zijn plaats zitten en bij het zwemmen heb ik geen last van lekjes.

Reizen met een cup

Ik gebruik mijn cup nu ongeveer een half jaar. Ondertussen heb ik al 2 grote reizen (één met de trein door Europa en één richting Ierland) achter de rug. Tijdens één van deze reizen werd ik ongesteld. Normaal gesproken zou dit rampzalig zijn. Je kan immers niet constant je maandverband wisselen op reis. 

Met een cup ging dat stukken gemakkelijker. ’s Morgens even uithalen en spoelen, de hele dag op pad en ’s avonds voor het slapen nog even ledigen. Het ledigen kan in hostels wel voor problemen zorgen aangezien je niet altijd een toilet met wasbak ter beschikking hebt. In die gevallen kuis ik de cup mooi uit met wat toiletpapier. 

Schoonmaken van de cup

Na je maandstonden is het erg belangrijk om je cup te steriliseren. Dit kan door hem te koken in een pannetje op het fornuis, in een mok in de microgolf of met Cup sterilisator. Ik koos voor de laatste optie aangezien ik het niet zo’n aangename gedachte vind dat mijn cup in een pan heeft gezeten waar ik mijn eten in klaar maak. Hieronder vind je een linkje naar de sterilisator die ik gebruik.

Mijn sterilisator

Koop hem hier.

Afsluiter

Ik kan de menstruatiecup echt aan iedereen aanraden. Het is zo’n fijn alternatief voor maandverband en tampons en bovendien veel milieuvriendelijker. 

Heb je nog vragen over het gebruik van een menstruatiecup, aarzel dan zeker niet om ze hieronder te stellen. En deel zeker je ervaringen over de menstruatiecup of andere ecologische alternatieven voor menstruatieproducten.

2 Reacties

  1. […] hij op reis even gemakkelijk als thuis in gebruik. Mijn volledige recensie van dit product kan je hier […]

  2. […] geleden ging ik op zoek naar ecologische menstruatieproducten. Uiteindelijk kwam ik uit bij de menstruatiecup, waar ik in mei 2020 een blogartikel over schreef. Vandaag wil ik het echter hebben over een ander […]

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *